Een grote verrassing voor de vinders uit Yerseke van de oester met de tien
parels
. Na onderzoek door een deskundige van Naturalis blijken er
geen 10 maar 21 parels in de oester
te zitten. De parels zijn ook allemaal echt.

Volgens Hanko Zwaan van Naturalis zitten er nog 11 kleine pareltjes verstopt achter het weekdier. Volgens Zwaan is het aantal zeer uniek voor een oester die in Nederland is gevonden. "Voor de Australische kust waar ze op oesters met parels vissen, komt het heel af en toe voor. Maar er moeten daar toch zeker 100 oesters worden opengestoken om één parel te vinden, laat staan 21".

Naturalis heeft onderzoek gedaan naar de echtheid van de parels, de waarde en hoe de oester met de parels zo goed mogelijk geprepareerd kan worden. Voor dit laatst heeft het onderzoeksinstituut de hulp ingeroepen van Japanse collega's.

De oester met parels is gevonden door oesterhandelaar Tom Sinke. Eerder liet Sinke samen met collega Chris van der Poel de parels al taxeren door een Belgische parelexpert. Die wist te vertellen dat de oester met inhoud tienduizenden euro's waard zou zijn.

De heren hebben van verschillende kanten aanbiedingen gekregen om de oester over te nemen. Zo is er interesse getoond door het Natuur Historisch Museum in Rotterdam, een advocatenkantoor en enkele juweliers. Wat ze uiteindelijk met de parels gaan doen is nog niet bekend.