Dat mannelijke muizen liedjes zingen om een vrouwtje te versieren, weten we al een tijdje. Maar nu blijken vrouwtjes terug te zingen.

Onderzoekers weten al jaren dat mannelijke muizen liedjes zingen wanneer ze op zoek gaan naar een partner. Maar een nieuw onderzoek toont nu aan dat ook de vrouwelijke muizen van zich laten horen. Ze zingen terug!

Als je een muis ziet lopen, hoef je geen moeite te doen om zijn liedjes te horen. We kunnen de liedjes namelijk niet waarnemen. De stem van een muis is zeer hoog en ligt buiten het bereik van ons gehoor. Maar met speciale microfoons is het wel mogelijk om de liedjes van de muizen op te pikken. En dat is exact wat onderzoekers van de universiteit van Delaware hebben gedaan. Tevens ontwikkelden ze een methode om te achterhalen welke muizen welke liedjes produceerden.

De onderzoekers bestudeerden vier muizen: twee mannetjes en twee vrouwtjes. De mannetjes zaten achter de vrouwtjes aan en terwijl ze dat deden, zongen ze. Maar tot grote verrassing van de onderzoekers zongen de vrouwtjes terug. Tenminste: wanneer ze belangstelling hadden in het mannetje. De vrouwtjes die ook gingen zingen, schroefden tevens hun snelheid tijdens de achtervolging terug, waardoor het mannetje ze beter bij kon houden. De vrouwtjes die niet zongen, bleven hard lopen.

Wat de vrouwtjes met hun liedje precies aan de mannetjes vertellen, is onduidelijk. De onderzoekers hebben er echter wel ideen over. Ze vermoeden dat de vrouwtjes belangrijke sociale informatie delen.

De onderzoekers benadrukken dat hun studie ook implicaties heeft voor mensen. Nu we in staat zijn om de liedjes van muizen waar te nemen en aan een bepaalde muis toe te schrijven, kan er meer onderzoek gedaan worden naar de communicatie tussen muizen, het gedrag van muizen en de onderliggende hersenmechanismen. En dat kan ons wellicht ook weer meer vertellen over hoe het brein van mensen werkt wanneer zij communiceren en wat er precies misgaat wanneer mensen moeite hebben met communiceren (bijvoorbeeld wanneer zij autistisch zijn).