Wetenschappers hebben een uitzonderlijk gedetailleerde digitale kaart van Stonehenge en omgeving gemaakt. En terwijl ze daarmee bezig waren hebben ze verschillende nieuwe monumenten ontdekt die onze kijk op Stonehenge veranderen.

De onderzoekers ontdekten onder meer zeventien voorheen onbekende rituele monumenten uit de tijd waarin Stonehenge vorm kreeg. Daarnaast brachten ze tientallen grafheuvels gedetailleerd in kaart. Het omvangrijke onderzoeksproject heeft dan ook heel wat nieuwe informatie opgeleverd. Maar ook totaal onverwachte informatie over reeds bekende monumenten.

Een henge is een cirkelvormig aardwerk dat een wal en een greppel en één of meer doorgangen telt. De monumenten stammen uit de nieuwe steentijd.

Zo onthult het onderzoeksproject bijvoorbeeld meer over Durrington Walls: een ‘super henge’ op korte afstand van Stonehenge. Deze enorme henge – mogelijk de grootste ter wereld – heeft een omtrek van zo’n 1,5 kilometer. Het onderzoek onthult dat dit monument ooit op de flanken een rij van 60 tot wel drie meter hoge stenen bezat.

Ook ontdekten de onderzoekers heel nieuwe typen monumenten. Waaronder enorme prehistorische putten. Sommige van deze putten lijken op één lijn te staan met astronomische verschijnselen.

Update: Er is nog een hele nieuwe rij stenen ontdekt. Lees hier meer.