De autoriteiten in de Chinese miljoenenstad Shanghai gaan satellieten inzetten om zo'n 12.000 putdeksels in de gaten te houden. Ieder jaar verdwijnen volgens de Shanghai Daily duizenden van die deksels, met gevaarlijke toestanden tot gevolg.

Voor het probleem komt nu een hypermoderne oplossing. De deksels in het district Baoshan worden voorzien van sensoren, zodat ze vanuit de ruimte in de gaten kunnen worden gehouden. Zo kan worden gecontroleerd of de deksels nog op hun plaats liggen, maar ook of in de onderliggende tunnel sprake is van een gas- of waterlekkage.

Veiligheidsnetten
Shanghai telt zo'n 6,5 miljoen putdeksels, die kennelijk een gewild object vormen voor dieven. Het metaal levert namelijk het nodige geld op. Diefstal vormt zelfs zo'n groot probleem, dat op sommige plaatsen veiligheidsnetten zijn opgehangen onder rioolafsluitingen. Dat moet voorkomen dat pechvogels ernstig letsel oplopen als ze in een open put vallen.

Het vervangen van de geroofde deksels is volgens de krant een bureaucratische nachtmerrie, omdat er 19 instanties bij betrokken zijn. ,,Daardoor kan het proces lang duren'', erkende een lokale functionaris, die overigens niet wil zeggen hoeveel het kost om duizenden deksels van sensoren te voorzien.