Een gezin met 2 kinderen uit Driebruggen (Zuid-Holland) zat in Botswana 4 dagen vast tussen de wilde dieren voor er hulp kwam.
Jaco (42), Annerieke (41) en hun twee zonen van 12 en 10 waren goed voorbereid begonnen aan hun rondreis door Namibië en Botswana. Hun jeep zat vol met eten en drinken, EHBO-spullen en tenten.
Toen ze het Moremi-gebied in de Okavangodelta van Botswana binnenreden, verliep alles volgens plan. Bij de ingang van het park lieten ze zich registreren en gaven aan in welke kampsite ze zouden verblijven. Daarom waren ze ervan overtuigd dat er naar hen gezocht zou worden als ze niet in de kampsite zouden verschijnen.
Met een landkaart en een GPS-systeem reden ze door een gebied dat half zo groot is als Nederland. Dat ging goed zolang ze over de onverharde wegen reden, maar plotseling kwamen ze in een diep wielspoor met veel water en modder terecht. Daar liep hun jeep vast. Telefonisch bereik was er niet.
Op ongeveer 50 meter afstand zagen ze nijlpaarden. Met hun logge lijven en langzame bewegingen lijken die dieren niet gevaarlijk, maar niets is minder waar. Ze kunnen hard rennen en rijten alles en iedereen die hun territorium betreedt uit elkaar.
Een uur lang probeerden ze de wagen los te krijgen. Daarna moesten ze hun pogingen staken. De deur van de jeep stak nog maar een klein stukje boven het water uit, evenals de tapkraan van hun watertank. Daarom moesten ze voorkomen dat de auto verder weg zakte in de modder.
‘s Nachts probeerde het gezin te slapen, maar met het lawaai van nijlpaarden, olifanten, leeuwen en hyena’s om zich heen lukte dat niet zo goed.
Toen ze beseften dat er niet naar hen gezocht werd, probeerden ze de aandacht te trekken van overvliegende Cessna vliegtuigjes. In een boom hingen ze wc-papier, kleurrijke kledingstukken en flessen, die het zonlicht weerkaatsten. In de modder tekenden ze met grote letters S.O.S. en op een talud maakten ze een vuur dat ze niet meer lieten doven. Dit alles zonder succes.
Het GPS-systeem gaf aan dat zich op 2 kilometer afstand een camping bevond. Jaco probeerde daarheen te lopen, maar al na een paar honderd meter stond hij tot zijn middel in de modder en kwam hij vervaarlijk dicht in de buurt van de nijlpaarden.
Pas op de 4e dag werden ze gered. Op enkele honderden meters afstand reed een jeep met een ranger en toeristen, wiens aandacht ze wisten te trekken. Na 4 pogingen slaagden ze erin om de jeep los te trekken. Het gezin is inmiddels weer thuis.