Viervoeter Smous ligt al veertien jaar lang voor de winkel van zijn baasje in Oss en groet het winkelpubliek. Baasje Manon was verbaasd dat ze opeens een flinke prent van een stadswacht kreeg.

De 15-jarige viervoeter is doof, slechtziend en is al eens aan zijn poot behandeld. Manon kreeg onlangs een boete van 100 euro van een stadswacht omdat Smous niet op zijn mat zat en ook niet aangelijnd was.

„Ik snap dat honden niet mogen loslopen. Maar het is al 14 jaar een gedoogbeleid voor Smous. Dit beleid is nu aangescherpt en hij mag absoluut niet meer op straat komen”, vertelt Manon, eigenaar van Kruiderij Rozemarijn aan TelegraafTV.

Het baasje noemt het een trieste situatie. „Dit beestje is stokoud en doof. Dan is het bijna onmogelijk om af te leren wat hij hier al 14 jaar mag. Richt je een beetje op de winkeldieven en snelfietsende jongeren en niet op zoiets onschuldigs.”

Nu blijkt Smous ook nog eens heel wat lotgenootjes te hebben. In Den Bosch was herdershond Paco een vast slachtoffer van de stadswacht. “Paco had de neiging het pleintje voor het café op te lopen”, zegt een medewerker van de Unie tegen het Brabants Dagblad.

“Ze stonden hem gewoon op te wachten.” Volgens de Unie was Paco goed voor zeker vijf boetes per maand. “À 60 euro, dus dat tikte wel aan, ja.” De viervoeter is inmiddels overleden.

Smous blijkt niet de enige hond hond in Oss te zijn die boetes ontvangt. Bij Sporthuis en Wapenhandel Wim de Leeuw in Oss, ligt jachthond Sasha trouw op de deurmat. Waar Smous al twee keer de klos was, wordt Sasha met rust gelaten. “Vroeger hebben we wel eens boetes gehad.”

In Heusden zijn Kareltje 2 en Kareltje 3 de iconen van brouwerij en stadsherberg Kareltje. Die zaak dankt zijn naam aan de eerste hond die er altijd rondliep, Kareltje 1 dus. “Kareltje 2 en Kareltje 3 zijn Pim Fortuyn-hondjes”, zegt de eigenaar. “Vroeger liepen ze altijd los door de vesting, iedereen kende ze.” Niet gek, de twee hondjes hadden een jasje aan waarmee ze reclame maakten voor het café. “Op een gegeven moment kregen we twee boetes van 90 euro. Vanaf toen hebben we ze maar binnen gehouden.”

Ook hond Job van Faunaland van den Berg in Zaltbommel heeft weleens een waarschuwing gehad van de stadswachten. Job leeft niet meer, Bas is zijn opvolger. “Maar die is nog te wild, dus hij ligt altijd aan de lijn.”