“Voor mijn zeer vitale, reislustige en ondernemende moeder zoek ik een dito partner.” Zo begint Jan Tel de advertentie op Marktplaats waarmee hij zijn moeder “te koop” aanbiedt.

De partner van zijn 84-jarige moeder heeft Alzheimer en woont in een tehuis. “En mijn moeder is niet het type dat het leven aan zich voorbij laat gaan. Ze is nog steeds een kwieke meid die iedere kans grijpt om op reis te gaan, maar ik merkte dat ze daarbij een partner mist”, zegt hij tegen NRC.

Op datingsite Relatieplanet doet Tel zich voor als zijn moeder. Hij wordt gek van allerlei “niet geheel-sporende jongemannen die een overrijpe vrouw wel zien zitten”. Er valt geen enkele normale man van rond de 80 jaar te scoren, zegt hij.

Waar is moeder naar op zoek?

Een greep uit de verlanglijst van zijn moeder, met kwaliteiten waaraan de man moet voldoen:

Een galante man waarbij je je een beetje vrouw voelt
Geen dikke buik!
Geen roker. (“Is niet gelukt.”)
Niet lomp in de kleren.
Een dierenvriend.

Tel verwijdert al snel het account op Relatieplanet. “Inmiddels werd mijn moeder er niet vrolijker op. Haar minder geslaagde karaktereigenschappen begonnen de overhand te nemen: ze probeerde mijn zusters te verplichten om minimaal één keer in de twee weken op bezoek te komen, maar dat schoot bij mijn zusters in het verkeerde keelgat.”

”Vervolgens moest ik dat geklaag weer aanhoren. Toen nam ik een radicaal en impulsief besluit: ik opende Marktplaats, logde in en zette mijn moeder erop.” Tot zijn verbazing stroomde de ene na de andere leuke reactie binnen.

Zijn moeder wist van niets, maar gelukkig vat ze het sportief op. De moeder van Tel heeft gekozen voor Henk, een weduman van 76 jaar. ”Ik woon in Aalden dr in een vrijstaande woning rij ngo auto en ook wel op een keer op de motor. Het is voor mij niet zo ver van Hogeveen zou wel eens kennis met je moeder maken ik heb geen foto het is voor mij moeilijk op het internet te krijgen misschien is het voor ons nog een mooie kerst verder alles mondeling”, schrijft Henk in een reactie op de advertentie.

Tel stuurt Henk een mailtje terug en dezelfde avond hangt Henk nog aan de telefoon. Hij stuurt een foto en er wordt een afspraak gemaakt tussen de twee hoogbejaarden. De eerste date is in een hotel in de bossen.

“Dat is nu twee jaar geleden. De twee zijn nog altijd samen en elke keer als ik mijn moeder spreek, klinkt het alsof ze de gelukkigste tijd van haar leven beleeft. Ze maken nu plannen om samen naar Australië en Nieuw-Zeeland te reizen.”
De advertentie