Archeologen vonden begin juli bijna 2.000 raadselachtige goudkrullen in een veld bij het plaatsje Boeslunde op het Deense eiland Seeland. De haardunne spiralen dateren uit 900 tot 700 jaar voor Christus (Bronzen Tijdperk) en het is onduidelijk waarvoor de kostbare krullen werden gebruikt. Het Deens nationaal museum hoopt op gouden tips.

In een gebied van enkele vierkante meters in een weiland stuitten ze op twee collecties gouden spiraaltjes. Bij elkaar woog de vondst tussen de 200 en 300 gram.

,,Bij de gouden spiraaltjes vonden we houtresten, vermoedelijk van een kistje waarin ze bewaard werden'', zegt Christensen. Deskundigen die de houtresten bestudeerden denken dat het om berkenhout gaat.

Naar de betekenis van de krullen is het echter gissen. ,,Misschien werden ze gebruikt als versiering voor bijvoorbeeld hoeden, of werden ze ingevlochten in het haar'', zegt Kaul.

In het verleden werd veel vaker goud gevonden bij Boeslunde. De grootste goudstukken uit het Bronzen Tijdperk werden daar gevonden. ,,Gouden ringen en kommetjes met een gezamenlijk gewicht van bijna vijf kilo zijn n van de grootste goudvondsten uit het Bronzen Tijdperk in Noord-Europa'', aldus Christensen.

Collega Kaul is er van overtuigd dat Boeslunde een heilige locatie was in het Bronzen Tijdperk. De zware gouden ringen duiden volgens hem op een offerplaats. Hij denkt dat het goud toebehoorde aan een religieus leider. ,,Misschien droeg hij de gouden ring om zijn pols en de gouden spiraaltjes op zijn kleding, zodat ze optimaal weerkaatsten in het zonlicht'', zegt Kaul. De zon was in die tijd heilig en Kaul vermoedt dat er ook goud aan de zon geofferd werd.

De archeologen gaan het gebied verder uitkammen en verwachten dat iedereen die er met een metaaldetector op pad gaat een goede kans heeft meer goud te vinden.
Foto