Wordt het een smiley of een mannetje op een fiets? Of toch een regenboogwalvis met een kiwi en schaap op zijn rug? Nieuw-Zeelanders hebben massaal gereageerd op de oproep om een ontwerp voor een nieuwe vlag in te zenden.
De huidige vlag, donkerblauw met de Britse vlag in de linker bovenhoek en rechts vier rode sterren, wordt vaak verward met die van grote buur AustraliŰ. Daarom wil minister-president John Key dat er een vlag komt die beter herkenbaar is.

De afgelopen maanden zonden Nieuw-Zeelanders 9103 schetsen in. Een panel van experts zal hieruit vier ontwerpen kiezen. De bevolking bepaalt in een referendum welk ontwerp de voorkeur krijgt. In maart volgend jaar is er een tweede referendum waarin het winnende ontwerp het opneemt tegen de bestaande vlag. De uitslag van beide stemmingen is bindend.

Veel inzenders gebruiken de silver fern. Deze plant komt alleen voor in Nieuw-Zeeland en is onder andere bekend van het tenue van het nationale rugbyteam, de All Blacks. Het is algemeen bekend dat de minister-president gecharmeerd is van de silver fern.

Ook de kiwi, een typisch Nieuw-Zeelandse loopvogel, wordt veel gebruikt, net als het Zuiderkruis. Dat sterrenbeeld staat ook op de huidige vlag in de vorm van de vier sterren. Op de meeste ontwerpen ontbreekt de Union Jack, de verwijzing naar het koloniale verleden op de huidige vlag. Nieuw-Zeeland is een van slechts vijf onafhankelijke landen uit het voormalige Britse Rijk die de Union Jack nog in zijn vlag heeft staan.

De 'creatieve' ontwerpen zijn soms erg vermakelijk. Zo denkt een van de ontwerpers dat op de vlag een zingend ei moet komen te staan, met op de achtergrond een explosie. "Want Nieuw-Zeelanders houden van eieren en explosies zijn cool". En wat te denken van de fiets, die volgens de maker duidelijk maakt dat Nieuw-Zeelanders hardwerkende mensen zijn, onderweg naar de toekomst.

De huidige vlag werd in 1902 ge´ntroduceerd. Niet iedereen denkt dat de vlag moet worden veranderd, onder meer omdat Nieuw-Zeelanders zijn gestorven om de vlag te dienen. Volgens voormalig bevelhebber der strijdkrachten Rhys Jones is de vlag slechts ÚÚn van de Nieuw-Zeelandse symbolen. Ook de silver fern en de kiwi maken deel uit van die traditie. De fern wordt op grafstenen van soldaten gebeiteld. De kiwi staat op sommige militaire uniforms.