Er is een beloning van 1 miljoen dollar uitgeloofd voor het terugbezorgen van een paar schoenen, dat al tien jaar geleden werd gestolen. De rode glitterschoenen met strikje zijn gedragen door Judy Garland in haar rol van Dorothy Gale in The Wizard of Oz uit 1939. Ze behoren tot de meest begerenswaardige film-memorabilia ter wereld.

De beloning van 1 miljoen dollar is uitgeloofd door een man uit de Amerikaanse staat Arizona. Hij is een enorme fan van de film, en van Garland, die in 1969 overleed. Van de schoenen zijn meerdere paren gemaakt, waarschijnlijk zes of zeven. Vier paar zijn ook daadwerkelijk gebruikt voor de filmopnamen.

Het paar waarvoor nu een beloning is uitgeloofd werd in augustus 2005 gestolen. De schoenen werden toen tentoongesteld in het Judy Garland Museum in Grand Rapids, Minnesota.
Magische kracht

De schoenen spelen een belangrijke rol in de film. Ze hebben magische kracht en beschermen Dorothy tegen een boze heks. De schoenen helpen haar ook om na een bezoek aan de tovenaar terug te keren naar Kansas, waar ze vandaan komt.

Om voor de beloning in aanmerking te komen, moeten niet alleen de schoenen worden terugbezorgd. Ook de naam van de dief moet dan genoemd worden.