Hij is één van de oudste Nederlanders met een rijbewijs: Freerk Idzenga (101) uit Oostbierum. "Mijn rijbewijs is na 65 jaar weer verlengd. Ik zou niet weten wat ik zonder moet."

Hoogbejaarden en een rijbewijs. Het is een combinatie die vaak voor veel ergernissen zorgt. Maar als we Freerk Idzenga (101) mogen geloven, is hij geen irritatie op de weg. Freek vierde onlangs zijn 101ste verjaardag en heeft zijn rijbewijs weer met vijf jaar verlengd.

"Ik ben door de dokter getest en moest een oogtest doen. Ik mankeer niets, alles was in orde. Dat had ik ook wel gedacht. Ik kan nu weer vijf jaar rondtuffen."

Freerk werkte jaren als timmerman en werd later sloper. Hij versleet in zijn leven een stuk of zeven, acht auto's. Hij woont nog net niet op het asfalt, maar autorijden is één van zijn favoriete hobby's. Zijn eerste auto weet hij nog goed: een Ford-T. "Je weet wel, die auto met een band achterop. Die reed als een zonnetje", vertelt de krasse knar.

In zijn jongere jaren ging de Fries met zijn vrouw veel op pad met de camper. "We reden veel in het buitenland. Maar dat durf ik nu niet meer." Ook de Afsluitdijk laat de hoogbejaarde Fries links liggen. "Zelf durf ik nog wel, maar mijn kinderen hebben het liever niet."

Freerk voelt zich nog topfit. Alleen zijn oren zijn niet best meer. Een leven zonder rijbewijs kan Freerk zich niet voorstellen. "Ik woon in een klein dorp en vind het heerlijk om er eens op uit te gaan. En ik wil graag mijn eigen boodschappen doen."

Of hij rijdt als een bejaarde? "Nee. Ik rij echt geen 40 waar ik 80 mag. Ik tuf lekker door. En hopelijk nog heel lang."
Foto