Vergeet de rucola op het balkon: de nieuwe stadstuin bevindt zich in de kelder. Voor het Londense project 'Growing Underground' is een schuilkelder uit de Tweede Wereldoorlog omgetoverd tot ondergrondse boerderij. Op 33 meter onder straatniveau tieren sla, peterselie en radijs er welig.

Er is een groeiende behoefte aan duurzame, lokaal verbouwde producten in Londen. De markt voor dit soort productie is enorm
Michel Roux jr., chefkok
De 'bunkerbouw' is een initiatief van ondernemers Richard Ballard en Steven Dring, de mannen achter het duurzame bedrijf Zero Carbon Food. In anderhalf jaar bouwden ze een oude schuilkelder in de Londense wijk Clapham om tot ondergrondse stadstuin.

Op stellingen van biologisch afbreekbaar materiaal worden verschillende groenten en kruiden gekweekt onder energiezuinige ledverlichting. Dat gebeurt via hydrocultuur, een methode waarbij planten worden gekweekt in water waar speciale voedingsstoffen aan zijn toegevoegd. Dit 'voedzame' water overspoelt de bakken dagelijks en loopt vervolgens langzaam weg.

Loopt het water u niet in de mond bij de gedachte aan sla uit een vochtige bunker? Dat is nergens voor nodig, zegt chef-kok Michel Roux jr. Hij bezocht de schuilkelder een paar maanden terug in de testfase. "In het begin dacht ik dat ze gek waren", zei Roux destijds in The Guardian, "maar toen ik de producten proefde was ik verbijsterd. Er is een groeiende behoefte aan duurzame, lokaal verbouwde producten in Londen. De markt voor dit soort productie is enorm."