In de afgelopen zeven maanden is vijftien keer een file ontstaan op de Nederlandse snelwegen door een politiecontrole. Apparatuur wordt vaak opvallend neergezet, waardoor mensen afremmen. Een recept voor gevaarlijke situaties, stelt de VerkeersInformatieDienst.
De VID heeft tellingen en metingen gedaan op de Nederlandse snelwegen. Bij de vijftien genoemde files zijn korte opstoppingen van minder dan twee kilometer niet meegerekend. Politiecontroles moeten wegen veiliger maken. "Nu gebeurt het tegendeel en ontstaan juist hachelijke situaties", zegt Frank Boer van de VID in het AD.
De VID pleit voor onopvallender controles. Volgens de politie is dat niet mogelijk. "Een camera komt bijvoorbeeld altijd boven de vangrail uit", stelt een politiewoordvoerder. "Onzin", zegt Boer. "Dat zou betekenen dat je nergens meer kunt controleren en er bij iedere flitspaal files zouden ontstaan. Het gebeurt echter alleen bij mobiele controles."
Als er een file ontstaat door een controle, zegt de politie die direct stop te zetten. Ook dat betwijfelt Boer. "Soms laten ze de auto's aanzwellen tot wel 25 kilometer lengte. Als wij melding maken van een file, weten ze niet hoe snel ze de boel bij elkaar moeten pakken."