De 10-jarige Genesis Ramos was maandag met haar moeder en oudere zus op weg naar school toen ze tijdens een winkelstop een diefstal kon voorkomen. De moedige meid rende achter een man aan die er met de portemonnee van haar moeder vandoor ging. Verstandig was dat niet, maar het liep gelukkig wel goed af.
Grace Ramos, de moeder van Genesis was die ochtend in het Californische Santa Ana even een winkel binnengestapt. Terwijl haar twee dochters in de auto zaten te wachten, opende een onbekende man de deur aan de bestuurderskant en stal de portemonnee van de vrouw.

Dat was buiten Genesis gerekend, die de man naar zijn auto volgde en zich vastklampte aan de deur. Daar eiste ze het geld terug, aldus agent Anthony Bertagna van de politie. ,,Ik vond het gewoon niet eerlijk dat hij die kon meenemen, dus wilde ik hem terug", zei het meisje tegen zender KABC.

Terwijl het meisje schreeuwde en aan getuigen vroeg om de politie te bellen, gaf de man op en ging ervandoor. Maar niet voor ze ook een foto kon nemen van zijn kenteken. ,,Je kunt je voorstellen wat er allemaal had kunnen gebeuren, maar gelukkig liep het goed af", aldus moeder Grace.

Hoewel de politie liever niet heeft dat burgers - en vooral kinderen - criminelen achterna zitten, leidde de reactie van het meisje wel tot de arrestatie van de verdachte. ,,Natuurlijk raden we het niet aan dat een 10-jarig meisje een mannelijke of vrouwelijke verdachte volgt naar een auto", verklaart Bertagna. "Ze reageerde gewoon en raakte verwikkeld in de situatie. Het liep goed af, maar dit is niet wat we adviseren."

Ook de moeder van Genesis hoopt dat haar dochter in de toekomst twee keer nadenkt. Het meisje: ,,Ze zei dat ze van me hield en dat ze bang was. Ze zei dat ik moedig was maar dat ik dat in het vervolg niet meer mag doen en hem moeten laten gaan omdat mijn leven meer waard is dan haar portemonnee."

Volgens lokale media is de man donderdag opgepakt. Hij zou ook batterijen en eten gestolen hebben in de winkel. De moeder wil niet dat haar dochter in de media in beeld komt omdat ze nog zo jong is.