Ja, je leest het goed. De Spaanse Maria Angeles Duran is een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse veilingsite eBay omdat deze haar verbiedt om stukken grond op de zon te verkopen. In 2010 verklaarde Maria al dat zij de eigenaresse was van de zon, iets wat door een Spaanse rechter zelfs geaccepteerd werd.

Sinds dat zij door een rechter als eigenaresse werd gezien had zij het plan om iedereen die gebruik maakt van de zon daarvoor te laten betalen. Uiteraard is dat een onmogelijke zaak en dus besloot ze stukken grond te verkopen op de zon voor 1 euro per vierkante meter. Deze stukken grond plaatste zij op de veilingsite eBay maar die zag haar meteen als een spammer waarna haar account werd geblokkeerd.

Nadat eBay de veiling van de zon stil had gelegd verklaarde een andere Spaanse rechter dat Maria het recht had om de zon te verkopen op eBay waarna Maria besloot om de veilingsite voor de rechter te dagen. Maria zelf zegt dat ze echt niet achterlijk is en hand in hand loopt met de wetten waardoor haar claim wettelijk is ondersteund. Ze heeft dus geen zonnesteek!

Maria zegt gebruik te maken van een achterdeur in de ďOuter Space TreatyĒ wat een internationaal verdrag is waarin staat vastgesteld dat geen enkel land soevereiniteit over hemellichamen kan opeisen. Samen met de Spaanse Maria menen veel mensen dat dit niet betekend dat individuen geen planeten, sterren en de zon zouden kunnen claimen.

Ook al zou Maria uiteindelijk op eBay stukken grond op de zon mogen gaan verkopen, wellicht zou dat toch geen verstandige keuze zijn. Alles wat namelijk binnen een straal van 7,5 miljoen kilometer rond het zonoppervlak komt verbrandt simpelweg. Het is dus niet een van de beste vastgoedopties. Als je toch wilt investeren in de ruimte, doe dat dan op de maan of op mars. Toch zegt Maria dat zij al 600 bestellingen had voordat eBay haar afsloot. Maria wil nu 10.000 euro schadevergoeding, dat is dus een goedkope zon.