Vietnam is het derde land dat begonnen is met het opspuiten en uitbreiden van eilanden in de Zuid-Chinese Zee. Verscheidene internationale media meldden vandaag dat de Vietnamezen twee eilanden behoorlijk aan het uitbreiden zijn.

De Vietnamezen voegen zich daarmee bij de Chinezen en de Filipijnen. Ook die landen spuiten zand op riffen en kleine eilandjes, zodat die groter worden. De Vietnamezen breiden twee eilandjes in de Spratly-eilanden uit en bouwen er ogenschijnlijk militaire installaties op, zegt Mira Happ-Hooper van het Centrum voor Stategische en Internationale Studies.

Over de Spratly-eilanden wordt getwist door meerdere landen, maar de Vietnamese autoriteiten vinden dat ze bij hun land horen. Op de bewijzen dat het eilandjes uitbreidt, reageerde Vietnam nog niet. China is echter furieus en ziet het als 'illegale activiteiten'. Soortgelijke kritiek kregen de Filipijnen onlangs te verduren. De Chinezen beschuldigden dat land van het bouwen van een vliegveld, barakken en havens op eilandjes waarover wordt gekibbeld.

Maar de Chinezen zelf laten zich ook niet onbetuigd. Op de Spratly-eilanden bouwen de Chinezen volgens de Amerikanen ook een vliegveld, waarop militaire vliegtuigen kunnen landen. Bovendien is het vermoeden dat China op meer eilanden bouwt aan militaire infrastructuur.

De inzet is de controle over de Zuid-Chinese Zee, waar jaarlijks voor 4,6 biljoen euro aan handel doorheen vaart. De Verenigde Staten domineren de handel dankzij de marine, maar de Chinezen kunnen met hun bases die positie doen wankelen.