De Britse Sharon Smith woog 127 kilo toen ze in een vliegtuig niet op haar plaats mocht zitten. Ze schaamde zich voor de passagier naast haar en daarom bracht Sharon het grootste gedeelte van de elf uur durende vlucht staand door.

Deze pijnlijke ervaring zorgde ervoor dat Sharon het roer omgooide: ze viel maar liefst 66 kilo af.

"Ik reisde voor zaken al tien jaar, maar had altijd de mazzel dat ik een upgrade kreeg of dat er niemand naast me zat. Tijdens deze zakenreis was dit niet zo en zat ik op een economy-plek. Ik worstelde me de stoel in en er zat een vrouw naast me. Ik voelde me zo ongemakkelijk, niet alleen voor mezelf maar ook voor haar", zegt Smith tegen Daily Mail.

"Uiteindelijk heb ik bijna de hele vlucht staand doorgebracht met mijn iPod in. Ik was zo bezorgd dat ik de vrouw naast me zou pletten met mijn gewicht. Ze zei niets maar ik vond het niet eerlijk dat zij last zou hebben van mijn gewicht."

Stewardessen boden Smith nog een van hun stoeltjes aan, waar niemand naast kan zitten. "Maar daar kon ik geen uren op blijven zitten." De vlucht was voor Smith een teken aan de wand. "De gênante vlucht was het teken om eindelijk in actie te komen."

Op dat moment woog de vrouw 128 kilo. Ze begon met WeightWatchers, maar omdat dat niet snel genoeg ging, besloot Smith te gaan hardlopen. "Vanaf toen vlogen de kilo's eraf."

Ook paste Smith haar eetpatroon aan. "Ik at altijd veel chocolade en chips in het weekend. Nu eet ik nooit meer kant-en-klaarmaaltijden en kook ik alles zelf. Ik eet gezond: veel groenten, fruit en noten.