Een vrouw die voor 30.000 euro aan cursussen en trainingen voor haar persoonlijke ontwikkeling volgde, mag dit niet aftrekken van de belasting.

In 2010 had de vrouw verschillende banen, en kreeg ook een Wajong-uitkering. Ze werd behandeld voor psychische problemen en had moeite met het vinden en houden van betaald werk. Dat kwam door slechte ervaringen met mannelijke collega’s die ‘oneerbaar gedrag’ hadden vertoond. Dat meldt De Telegraaf.

Om beter om te gaan met problemen op het werk, besloot de vrouw voor meer dan 30.000 euro aan cursussen en trainingen te volgen. Zij onderging bijvoorbeeld een 18.510 euro kostende training van de Amerikaanse zelfhulpgoeroe Byron Katie, een cursus geweldloos communiceren en negen coachingsessies mindfullness.

Scholingskosten zijn tot 15.000 euro aftrekbaar van de inkomstenbelasting. De belastinginspecteur stapte echter naar de rechter toen de vrouw gebruik wilde maken van deze aftrekpost. De zaak belandde bij de rechtbank in Gelderland.

De rechter oordeelde dat de cursussen en trainingen weliswaar gevolgd waren met het oog op het verkrijgen van een baan, maar dat de kosten niet aftrekbaar waren omdat het niet ging om echte beroepsopleidingen.