Wie zijn huis verbouwt kan voor leuke verrassingen komen te staan, soms vind je bijvoorbeeld nog interessante spullen van vorige bewoners. Jelle Bruining uit het Friese Surhuisterveen kan daar over meepraten.

De 57-jarige Fries ontdekte vandaag een oude revolver in zijn huis, verstopt in het plafond.

De cliŽnten van Bruining Ė hij werkt met mensen met een beperking Ė deden de spectaculaire vondst toen ze hem hielpen bij een verbouwing.

"We moeten je wat laten zien", zeiden de cliŽnten tegen Bruining, die op dat moment in een bespreking zat. Tussen het plafond bleek een revolver te liggen, netjes ingevet in een leren tas. Ongeladen, overigens.

Een spannende ontdekking, maar niet voor de Fries. "We hadden er juist wel plezier in", zegt hij door de telefoon. Hij had al een vermoeden dat er nog spullen uit de oorlog in het huis konden liggen. "Toen wij de woning kochten, hoorden we dat er eerder ook al wapens waren gevonden."

Zijn cliŽnt die de revolver ontdekte vond het daarentegen 'schitterend', aldus Bruining. "We hebben ook al het ťťn en ander over het wapen uitgezocht. Het schijnt echt een collector's item te zijn. Volgens mijn zoon, een oud-militair, gaat het om een Smith & Wesson uit begin van de twintigste eeuw. Maar ik heb zelf niks met wapens hoor."

Het wapen ziet er volgens de Fries nog 'heel goed' uit. De eigenaar is hoogstwaarschijnlijk een verzetsman uit de Tweede Wereldoorlog, die lange tijd in het huis woonde en later naar Canada emigreerde. "We hebben toevallig heel goed contact met zijn dochter, die hier een keer langs kwam". Haar vader overleed jaren geleden. "Wat hij precies in de oorlog heeft gedaan weet zij ook niet, hij heeft daar weinig over verteld."

Deze vorige bewoonster is inmiddels op de hoogte van de vondst. Bruining wil het wapen graag aan haar overdragen, maar hij weet niet of dat zomaar mag.

Maar ja, zelf heeft hij ook geen wapenvergunning. "Dus eigenlijk ben ik nu illegaal bezig", lacht hij. Dan serieus: "Ik zit er wel een beetje mee, ik heb het voor de zekerheid maar goed opgeborgen."

Later blijkt dat Bruining zich geen zorgen hoeft te maken. Rond 21:00 uur kwam de wijkagent langs en heeft het wapen - naar nu blijkt een Smith & Wesson kaliber 38 uit 1906 - in beslag genomen. Foto