Wie wilde flirten met de dood moest hem gelopen hebben. De ‘Camino del Rey’, oftewel het Koningspad. Het pad heeft zijn naam te danken aan de Spaanse koning Alfonso XIII die het in 1921 pas officieel opende. De camino werd ook wel het gevaarlijkste pad ter wereld genoemd en was na verschillende ongelukken decennia lang dicht. Maar vanaf vandaag is het weer toegankelijk. Voor wie durft.

Op een uurtje van Malaga ligt het pad, dat werd aangelegd tussen 1901 en 1905, bedoeld om materiaal en mensen te vervoeren tussen twee stroomcentrales die werden gebouwd aan beide kanten van de El Chorro-kloof die ligt tussen Alora en Ardales. Langs de wanden van de kloof werd een pad van een meter breed aangelegd op honderd meter hoogte. Ook werden er loopbruggen gemaakt.

Vandaag gaat het pad weer open. De afgebrokkelde stenen paden langs de kloofwanden zijn vervangen door houten loopbruggen met langs de randen een hekwerk. Op sommige plekken is het pad van glas zodat je naar beneden kunt kijken.

Het pad is toegankelijk voor kinderen vanaf 8 jaar. Omdat de eerste maanden de toegang gratis is, zijn er via internet al zo’n 30.000 aanmeldingen binnen om het pad te mogen lopen.

Daarna moeten wandelaars 6 euro betalen. De echte durfal zal er misschien niet meer op afkomen, want van klimmen en klauteren is geen sprake meer. Al is een wandeling van in totaal 7 kilometer op 100 meter hoogte misschien ook weer niet voor iedereen weggelegd.
Filmpje