Giethoorn en Amsterdam krijgen allebei een vakje in de nieuwe wereldeditie van Monopoly. Nederland is in het spel, dat in september verschijnt, als enige vertegenwoordigd met twee plaatsen.

Ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van het bordspel werd Monopolyspelers over de hele wereld begin dit jaar gevraagd suggesties te doen voor de steden die op het bord moesten komen te staan. Tussen metropolen als Hongkong, Moskou, Londen, New York en Tokio prijkt daar straks dus ook het Overijsselse Giethoorn (2500 inwoners).

Het dorp, in Nederland ook wel bekend als het Veneti van het Noorden, krijgt een van de bruine vakjes, direct na het startvak. Ter vergelijking: in de Nederlandse editie zijn de eerste plekjes weggelegd voor de Dorpsstraat en de Brink, in de fictieve plaats Ons Dorp.

Lennard de Boer, organisator van de campagne voor Giethoorn, is laaiend enthousiast. "We hoorden het goede nieuws gisteren al, maar moesten het tot 7 uur vanochtend stil houden." Alle inwoners hebben zich volgens hem achter de campagne geschaard en via internet meegestemd. "Het is echt een succes van ons allemaal."

Later vandaag gaat De Boer Amsterdam feliciteren. "Eerst hier even taart eten."