Dat niet elke panda een pluizige knuffelbeer is die het liefst rustig aan een vers stuk bamboe knaagt, heeft een Chinees ervaren. Die krijgt 80.000 dollar schadevergoeding nadat hij werd aangevallen door een wilde panda.

Het onfortuinlijke incident vond vorig jaar maart plaats toen een paar boswachters het dier probeerden te vangen. Opgejaagd belandde de panda op het terrein van het slachtoffer Guan Quanzhi. "Ik zag een panda voor mij opduiken, volledig besmeurd met modder", citeert persbureau AFP het slachtoffer.

Het beest beet zich vervolgens in het been van Guan vast en liet pas los toen een andere dorpsgenoot het hoofd van de panda bedekte met een jas. De Chinees moest vervolgens zeven uur worden geopereerd aan zijn verwondingen. De panda wist te ontkomen.

Guan's zoon klaagde vervolgens de boswachters aan en het nabijgelegen natuurreservaat, waar meer dan 100 wilde panda’s wonen. In de onderhandelingen die volgden, werden beide partijen het uiteindelijk eens over een schadevergoeding van ruim 80.000 dollar.

Guan is tevreden met het bedrag, waarmee hij zijn doktersrekeningen kan betalen.

Panda's vallen wel vaker mensen aan. In 2008 werd een 20-jarige man aangevallen toen hij in het pandaverblijf van een Chinese dierentuin klom.