Voor het eerst in honderd jaar zijn er op het Galapagoseiland Pinzón reuzenschildpadden in het wild geboren.

In 1970 werden nog slechts 19 volwassen reuzenschildpadden op Pinzón aangetroffen. De beesten waren gemiddeld zo'n 70 jaar oud. Wetenschappers namen ze mee en begonnen een fokprogramma.

De nakomelingen werden weer uitgezet op het eiland. In december vorig jaar werden zes in het wild geboren schildpadjes op het eiland aangetroffen, zo is nu bekendgemaakt.
Ratten

Een van de redenen dat de schildpadden het weer goed doen, is dat in 2012 een actie is begonnen om de ratten op de Galapagos-eilanden uit te roeien.

Die kwamen in de 17de en 18de eeuw mee op schepen van piraten, walvisvaarders en ontdekkingsreizigers en verhinderden lange tijd dat onder andere schildpadden zich voortplanten. De ratten aten de eieren en pasgeborenen op.

De Galapagos-eilanden horen bij Ecuador en staan sinds 1978 op de Werelderfgoedlijst vanwege hun biodiversiteit. De flora en fauna op de eilanden waren een belangrijke inspiratiebron voor Charles Darwins boek The Origin of Species waarin hij zijn evolutietheorie uiteenzette.

Misschien wel de beroemdste reuzenschildpad van de Galapagoseilanden was 'Eenzame George' die in 2012 overleed.
Foto