De verkoop van extra large condooms is de laatste vijf jaar met maar liefst 85 procent toegenomen, blijkt uit onderzoek. Opvallend detail uit het onderzoek: de gemiddelde penislengte is niet toegenomen. Het ego van mannen vermoedelijk wel.

De Nederlandse webshop Condoomfabriek.nl constateerde de stijging in de verkoop van XL-condooms. Maar uit het onderzoek, waarbij 11.340 klanten werden ondervraagd over hun penislengte, bleek dat de gemiddelde lengte van de penis de afgelopen jaren niet groter is geworden. Het gemiddelde blijft tussen de 12 en 17 centimeter staan.

Dat steeds meer consumenten toch voor de extra grote condooms kiezen, heeft volgens de onderzoekers te maken met het ego van de mannen. Kopers van de XL-condooms gaven aan zich zelfverzekerder te voelen als het grote condoom goed past.

"Op zich is er niets mis met het kopen van XL-condooms, maar het zal meer risico's met zich meebrengen dan een goed passend condoom", stelt Robin Weesie, Co-CEO van Condoomfabriek.nl. "Een te groot condoom zal sneller afglijden en kan ook sneller scheuren door de extra wrijving."

De XL-condooms zijn over het algemeen slechts enkele millimeters groter dan normale condooms. Door dit minimale verschil lijkt een XL-condoom vaak net zo goed te passen als de standaardversie, maar in de praktijk is de kans op afglijden groter.