In het weekend flink aan de zuip en dan doordeweeks bijna niks meer eten. Drunkorexia, niet eten om van je drankkilo's af te komen, komt vooral onder studenten steeds meer voor. Is het de eerst stap naar een eetstoornis?

In de VS en Engeland is het al langer een fenomeen en dan met name onder studenten. Jaarlijks kloppen duizenden jonge dames aan bij de behandelcentra. Een paar dagen per week krijgen ze hun calorieën alleen binnen in de vorm van alcohol.

De kilo's komen er snel bij als studenten op kamers gaan. In de eerste drie maanden komen ze gemiddeld 1,2 kilo aan. Bij leden van een studentenvereniging is het nog een tikje erger: zij krijgen er gemiddeld 2,1 kilo bij.

Meer drank en minder bewegen is een dodelijke combi voor je lijn. Om dat te compenseren gaan veel studenten de rest van de week lijnen. Die kilo's moeten er toch weer vanaf.

De top 5 met de minste calorieën per glas:
Jenever (70 calorieën, 35 ml)
Champagne (77 calorieën, 100 ml)
Cognac (80 calorieën, 35 ml)
Rum (80 calorieën, 35 ml)
Wodka (85 calorieën, 35 ml)

De top 5 met de meeste calorieën per glas:
Rode wijn (155 calorieën, 125 ml)
Witte wijn (155 calorieën, 125 ml)
Bier (110 calorieën, 250 ml)
Likeur (110 calorieën, 35 ml)
Rosé (110 calorieën, 125 ml)

Elske van den Berg van Novarum, een behandelcentrum voor eetstoornissen, ziet het steeds vaker. "Dit is een fenomeen dat vijf jaar geleden echt ondenkbaar was. De druk op vrouwen om slank te zijn neemt enorm toe." Volgens Van den Berg gaan de studenten vaak een paar dagen vasten of slaan ze maaltijden over, zodat ze in het weekend flink kunnen gaan drinken.

Volgens onderzoeker Linda Duits realiseren mensen zich niet wat de gevolgen zijn van veel drinken. "Veel bier vertaalt zich in veel kilo's. Er zijn twee opties: minder drinken of minder eten. De druk om veel te drinken is hoog, maar ook de druk om tegelijk slank te zijn. Lijnen wordt gezien als iets goeds en slank is mooi."

Het is volgens Elske van den Berg een zorgelijke ontwikkeling, omdat de studenten lijnen steeds meer als 'normaal' zien. "Het is normaal om niet te eten en juist veel te drinken. Drunkorexia is nog niet echt een eetstoornis, zoals anorexia, maar het kan hier wel in uitmonden."

Maar er zijn nog meer tactieken: "soms sporten ze overmatig, maar ook drugs worden soms ingezet als 'maaltijdvervanger", zegt Van den Berg.