Een 14-jarige Britse jongen die zich kaal liet scheren om geld binnen te halen voor de strijd tegen kanker, is door het hoofd van zijn school gestraft omdat zijn haardracht in strijd is met de schoolregels.

Stan Lock wilde geld ophalen omdat, zoals hij zelf zegt, 'kanker zoveel mensen raakt'. Maar het hoofd van zijn school, de Churchill Academy in North Somerset, keurde zijn haardracht af en strafte de jongen. Hij mag een tijdlang de klas niet in, meldt BBC News.

Stans moeder is 'ongelooflijk trots' op haar zoon, die nu al drie dagen 'in isolation' is. "Ik had gehoopt dat zijn school wat rechtvaardigheid zou tonen en een uitzondering op de regels zou maken."

Stan heeft tot nu toe ruim 200 pond binnengehaald met zijn kale hoofd. Het Macmillan Cancer Research, de stichting waarvoor Stan het geld binnen wil halen, zegt 'niet te kunnen reageren op individueel schoolbeleid'. Maar de instantie zegt Stan erg dankbaar te zijn voor zijn actie, die voor veel mensen die met kanker te maken hebben een grote impact heeft'.

De school zegt in een reactie dat ze de straf heroverweegt. In de schoolregels staat dat 'leerlingen met extreme haardracht' de klas niet in mogen. Onder zo'n extreme haardracht vallen 'erg kort haar', of 'haar met daarin figuren geschoren'.