Een poging een revolutie te ontketenen in Noord-Korea, via een crowdfunding project op een website, is falikant mislukt. Van de beoogde 10 miljoen werd er maar 100 dollar opgehaald.

"Wij zijn Freedom Now", stond er te lezen op de website Indiegogo: "Een internationale groep met maar één missie: het brengen van vrijheid en democratie naar de Noord-Koreanen en het omverwerpen van het tirannieke regime van Kim Jong-Oen."

Dat klonk allemaal nog sympathiek, maar wie verder las, maakte kennis met het strategische plan van de organisatie. En dat riep nogal wat vraagtekens op.

De groep wilde een netwerk in Noord-Korea opzetten met behulp van software die mensen op hun telefoon kunnen installeren om tekst en gesproken berichten onherkenbaar te coderen.

Ook zouden er miniscule radiootjes worden verspreid die het de Noord-Koreanen mogelijk moesten maken naar buitenlandse zenders te luisteren.

Het klinkt allemaal mooi maar beide actiepunten lijken ook nogal onrealistisch. In Noord-Korea zitten er al veel mensen vast omdat ze naar een buitenlandse zender hebben geluisterd. Je kan zo maar door je buren, familie of vrienden betrapt worden. Ook het installeren van encryptiesoftware is niet zonder risico, als iemand al een mobiele telefoon heeft.

Voor de niet zo realistische campagne was 10 miljoen dollar nodig. Of mensen die deze goede zaak steunen maar even wilden storten.

Nou, dat gebeurde dus niet. De actie werd 18 januari gestart maar is nu compleet van de website verdwenen. Een journalist die recent nog de tussenstand had gecheckt zag dat er 100 dollar was opgehaald. Toen was het al duidelijk: deze revolutie is mislukt.
Screenshot