Ongeveer 70% van alle mensen heeft wel eens een déjà vu gehad: het gevoel dat je iets al eerder op exact dezelfde manier hebt meegemaakt. Een 27-jarige Brit ervaart dit gevoel al 7 jaar continu.
Het begon allemaal in 2007, net nadat hij naar de universiteit ging. Eerder had hij al last van angstklachten en dwanghandelingen. Zijn angsten namen toe en hij moest zijn studie tijdelijk stoppen. In die tijd kreeg hij frequente déjà vu’s van korte en langere duur. Toen hij op vakantie ging bijvoorbeeld had hij het gevoel dat hij eerder op die bestemming was geweest en dat hij ‘gevangen zat in een tijdsloop’.
Enkele maanden later ging hij weer terug naar de universiteit. Het déjà vu gevoel nam toe en bereikte een hoogtepunt toen hij eenmalig LSD gebruikte. Sinds die tijd was het déjà vu gevoel permanent aanwezig en maakte het bijna iedere dagelijkse activiteit onmogelijk. Hij kon geen tv kijken of een boek lezen zonder het gevoel te hebben dit alles eerder gezien, gehoord of gelezen te hebben.
Vanaf 2008 onderging hij een aantal neurologische tests, maar er werden geen afwijkingen in het geheugen gevonden en evenmin tekenen van epilepsie (een déjà vu is een veel voorkomend symptoom van een epileptische aanval). Volgens de neurologen die zijn geval beschreven in het Journal of Medical Case Reports, zou de oorzaak van deze aandoening waarschijnlijk psychisch zijn: het zeer hoge niveau van angst waar de man aan lijdt, leidt tot neuronale disfuncties in zijn temporale kwabben, die dit permanent gevoel van een déjà vu veroorzaken en de angst weer doen toenemen. Zo zit hij al jaren gevangen in een vicieuze cirkel, waar nog geen adequate behandeling voor is.