Een gepeste vis heeft in Vancouver een kunstoog gekregen. Het dier had staar, leek daardoor zwak en werd daarom door andere vissen in het aquarium aangevallen.

Om die aanvallen op de roodbaars te stoppen, besloten de dierenartsen van het Vancouver Aquarium in te grijpen. De vissoort krijgt vaker te maken met gezondheidsklachten als ze op leeftijd zijn, maar het is de eerste keer dat er een dergelijke operatie is uitgevoerd in het vissencentrum.

“We zien dat als vissen aan één oog blind zijn, soortgenoten dat herkennen en van die kant aanvallen”, zegt dierenarts Martin Haulena. “Het is dus geen cosmetische ingreep, maar belangrijk voor het welzijn van het dier.”

De ervaren vissenchirurg nam de roodbaars onder handen. Hij verwijderde het beschadigde oog en maakte een kunstoog vast aan de oogkas van de vis, die onder volledige narcose ging.

De operatie lijkt geslaagd, zegt een collega van de dierenarts. “Het gaat goed met hem. Sinds hij de prothese heeft, gedraagt hij zich als een normale roodbaars.”

Vissen die onder het mes gaan, zijn vaker in het nieuws. Zo besloot de eigenaar van een moeizaam poepende Britse goudvis 387 euro te betalen om het leven van het dier te redden.

Vorig jaar voerde een Australische dierenkliniek met succes een hersenoperatie uit bij een goudvis. Het dier had een tumor in zijn kop en die werd verwijderd.
Filmpje