Een paar maanden geleden deed een Brits paintballbedrijf een oproep: ze zochten een testpersoon die zich dagelijks wil laten beschieten met een paintballgeweer. De oproep bleef niet onopgemerkt: maar liefst 10.000 mensen van over de hele wereld hebben gesolliciteerd.

Het bedrijf UKPaintball plaatste de oproep in november. Mensen die geen angst kennen en een hoge pijngrens hebben, konden zich aanmelden. Voor 40.000 pond (ruim 50.000 euro) per jaar fungeer je dan als levende schietschijf. Duizenden mensen, uit onder meer Groot-Brittannië, India, de VS en Canada, meldden zich aan.

"Deze overweldigende interesse is wel het laatste wat we hadden verwacht", zegt Justin Toohig, de eigenaar van UKPaintball. "We hadden niet kunnen voorspellen dat zo veel mensen zich willen laten beschieten voor de kost."

10.000 mensen zien het pijnlijke beroep dus wel zitten. De sollicitanten noemen de meest uiteenlopende redenen waarom ze geschikt zijn als paintball-schietschijf. Zo prijst een man zichzelf aan omdat hij dik is en daardoor een groter doelwit, waardoor hij makkelijker te raken is.

De Engelse eigenaar moet uit de duizenden gegadigden slechts één geschikt iemand kiezen. "Dat wordt nog een zware dobber."