Een kliniek voor plastische chirurgie in de wijk Gangnam in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul ligt onder vuur.

Een chirurg uit die kliniek plaatste op Instagram een foto waarop te zien is hoe hij door zijn collegas verrast wordt met een verjaardagstaart terwijl op de achtergrond een bewusteloze patint ligt.

De foto zorgde voor woedende reacties op Twitter, waarna mensen naar vergelijkbare fotos uit diezelfde kliniek gingen zoeken. Ze vonden fotos waarop chirurgen eten en spelen in de operatiezaal. Op een foto houdt een chirurg een borstimplantaat voor haar eigen borst.

De kliniek heeft gisteren op haar site een verklaring geplaatst: We zijn uiterst bedroefd dat wij bezorgdheid hebben veroorzaakt bij onze clinten door dit zinloze gedrag. Het ministerie van Gezondheid doet onderzoek naar de chirurgen. Of die worden gestraft, is nog niet duidelijk.

Vorige week was een ziekenhuis in de Chinese stad Xian in opspraak vanwege operatieselfies.

Op fotos die al in augustus gemaakt waren, maar die recent uitlekten, zijn ziekenhuismedewerkers en een gewonde patint op de operatietafel te zien. Online was er veel kritiek op de fotos.

De directeur van het ziekenhuis werd geschorst en drie anderen werden ontslagen onder wie de onderdirecteur en de anesthesist.

Volgens een anonieme collega waren de artsen en het andere medische personeel juist helden. Ze hadden zeven uur gewerkt zonder te eten of te drinken, om een zwaargewonde man te behoeden voor een amputatie van zijn been. Ze slaagden daarin en vierden dat door trots te poseren voor de fotos.
Foto