De hersenen van mensen die een smartphone bezitten, reageren bijzonder sterk op aanrakingen van hun vingertoppen, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Als smartphonebezitters iets aanraken met het topje van hun duim of wijsvinger, treedt er relatief veel activiteit op in de voorhersenen.
Hoe vaker ze hun telefoon gebruiken, hoe sterker de gemeten reactie in hun brein.
Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Zürich in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

De wetenschappers maakten EEG-scans van proefpersonen terwijl de duim en verschillende andere vingertoppen van deze mensen werden aangeraakt met een metalen plaatje.

Sommige deelnemers aan het experiment hadden een smartphone, anderen hadden nog steeds een ouderwetse mobiele telefoon zonder touchscreen.
De gemiddelde hersenactiviteit die werd gemeten bij de twee groepen proefpersonen bleek vooral bij de aanrakingen van de duimen en wijsvingers sterk te verschillen. De smartphonegebruikers vertoonden een sterkere reactie.

“Ik was erg verrast door de mate van verandering die leek veroorzaakt door het gebruik van een smartphone”, verklaart hoofdonderzoeker Arko Gosh op nieuwssite ScienceDaily.

Hoe vaker individuele proefpersonen hun smartphone in de afgelopen tien dagen hadden gebruikt, hoe sterker hun voorhersenen reageerden op aanrakingen.
“Ik was verbaasd door hoeveel van de individuele variatie kon worden verklaard door simpelweg in het logboek van telefoons te kijken”, aldus Gosh. “De digitale historie die we in onze broekzak dragen bevat een enorme hoeveelheid informatie over hoe we onze vingertoppen gebruiken.”

De bevindingen suggereren dat smartphones en tablets een grote invloed kunnen hebben op de tastzin van mensen.

“We vermoeden dat de verwerking van deze zintuiglijke prikkels voortdurend wordt beďnvloed door de persoonlijke digitale technologie die we in het dagelijks leven met ons meedragen.”

Meer onderzoek is volgens de wetenschappers nodig om de precieze gevolgen in kaart te brengen. In extreme gevallen zou het gebruik van smartphones volgens Gosh kunnen leiden tot overgevoelige duimen en zelfs pijnklachten.