Twente Milieu heeft de gemeente Almelo voorgesteld het aantal afvalbakken in de Grotestraat te verminderen. Het leidt tot een bezuiniging maar, hoe tegenstrijdig het ook klinkt, ook tot een schoner beeld van deze belangrijke winkelstraat in het centrum van de stad. Twente Milieu is ervan overtuigd dat dit in veel meer gemeenten gaat gebeuren.
Bas Assink van Twente Milieu vertelt dat Nederland vergeven is van de prullenbakken en dat een flink deel daarvan overbodig is. De reden is volgens hem dat in veel gevallen het aantal bakken werd bepaald door planologen die geen kennis hebben van het gedrag van mensen, maar die simpelweg denken ‘dat er bij 2 bankjes 3 prullenbakken moeten staan’.

In Almelo hebben medewerkers van de sociale werkvoorziening Soweco, die samen met Twente Milieu de straat schoonhouden en de prullenbakken legen, bijgehouden hoeveel van de veertig prullenbakken werkelijk nodig zijn. De conclusie is dat het aantal omlaag kan en dat daarmee een gewenste bezuiniging wordt gerealiseerd. Aantallen wil Assink in dit stadium nog niet noemen, omdat er nog discussie is over de vraag hoeveel er moeten overblijven. Dat heeft te maken met de wens van de gemeente om van de resterende prullenbakken twee soorten te maken, namelijk de gemaksbakken in het midden van de straat voor alle soorten afval waar mensen snel van af willen, en een beperkter aantal bakken voor plastic, blik en drankkartons.

Assink legt uit dat met die laatste categorie wordt gemikt op mensen die meer bewust met afval bezig zijn. „Die zijn bereid er een paar honderd meter extra voor te lopen, als ze weten dat er speciale bakken voor zijn.”

Het verdwijnen van nutteloze prullenbakken leidt tot efficiënter legen ervan. De mensen van Soweco zijn eerder klaar en kunnen de tijd die ze besparen gebruiken om zwerfafval in de straat op te ruimen, waardoor het straatbeeld verbetert. Hiervoor kan geld worden benut dat de verpakkingsindustrie ter beschikking stelt aan gemeenten voor de bestrijding van zwerfafval.