Geen haar op je hoofd dat er wellicht voorheen aan dacht. Maar alle informatie op het hele internet weegt ongeveer evenveel als … een grote aardbei, zo blijkt nu.
Digitale informatie wordt vastgehouden door elektronen, en die hebben uiteindelijk een gewicht.
Professor John D. Kubiatowicz, van de universiteit van Berkeley (Californiė), berekende dat een exemplaar van Amazons e-reader Kindle waarvan de 4GB aan geheugen helemaal volzit met boeken, 0,000000000000000001g zwaarder is dan zonder lectuur. Hij merkte op dat een Kindle gegevens opslaat op overlappende elektronen, dus dat het aantal elektronen gelijk blijft, maar dat de energie die ze gebruiken verhoogt om de gegevens op te slaan.
Maar als elektronen energie gaan gebruiken, krijgen ze ook massa, zoals Einstein dat heeft verklaard met zijn vergelijking (E = mc²). Met die wetenschap in het achterhoofd, berekende de professor dat het gewicht van een volledig opgeladen 4 GB Kindle een miljardste van een miljardste gram toenam (oftewel een attogram, 1ag of 0,000000000000000001g).
Bij het hele internet gaat het om 5 miljoen terabyte aan opslag, omgerekend zo’n 50g aan elektronen. Een mooie aardbei dus!
Filmpje