Oscar de ‘helderziende’ kat leeft in een verzorgingstehuis in Providence in de Amerikaanse staat Rhode Island. Als hij een patiënt bezoekt is dat een teken dat de persoon in kwestie binnen enkele uren zal komen te overlijden. Het geeft verzorgers de gelegenheid om geliefden en familieleden te bellen zodat ze afscheid kunnen nemen.
Oscar heeft voor zijn diensten al een gedenksteen gekregen en ook wordt hij vaak geprezen door nabestaanden. De kat kwam in de schijnwerpers te staan toen dr. David Dosa, professor van de Brown-universiteit, een artikel over Oscar publiceerde in het New England Journal of Medicine, getiteld A Day in the Life of Oscar the Cat. In 2010 schreef dr. Dosa ook een boek over de kat.
“De deur naar de kamer van de patiënt is gesloten. Oscar zit stil en wacht,” schreef hij. “Hij houdt mevrouw T. in de gaten. Ze is terminaal en ligt aan de beademing. Hij ruikt, kijkt nog één keer naar mevrouw T., springt van het bed en verlaat de kamer. Vandaag nog niet.”
Dr. Dosa vervolgt: “Mevrouw K. ligt rustig in haar bed. Ze wordt omringd door foto’s van haar kleinkinderen en haar trouwdag. Ze is alleen. Oscar springt op het bed en ruikt. Hij draait zich twee keer om en gaat naast haar liggen.”
De zuster ziet Oscar naast mevrouw K. liggen en laat de familie komen. De familieleden staan om mevrouw K. heen en één iemand vraagt waarom er een kat in de kamer is. Een ander familielid antwoordt dat de kat er is om mevrouw K. naar de hemel te helpen. Een half uur later sterft mevrouw K. Oscar springt op, kijkt om zich heen en verlaat stilletjes de kamer.
Joe Nickell van de Skeptical Inquirer denkt niet dat de kat helderziend is, maar dat er een biochemische verklaring is. “Als cellen sterven komen er biochemicaliën vrij, waaronder verschillende soorten ketonen met een specifieke geur. Kan het zijn dat Oscar een verhoogde concentratie van deze verbindingen ruikt voordat een patiënt overlijdt?” Dr. Dosa denkt echter dat Oscar veel meer is dan een waarschuwingssysteem voor ketonen.
Filmpje