Een team Zweedse atleten deed mee aan het wereldkampioenschap Adventure Racing in het regenwoud van Ecuador. Tijdens hun intensieve tocht kwamen ze een zwerfhond tegen die vervolgens zon veertig kilometer met hen mee rende, zwom en klauterde.

De race is een vorm van extreme sport: het is een tocht van bijna 700 kilometer door woeste landschappen. Fysiek zware activiteiten als hiken, wandelen, kajakken en mountainbiken worden hierin gecombineerd.

Hij week geen seconde van hun zijde
Het viertal ontdekte de hond terwijl ze aan de rand van het regenwoud aan het eten waren. En van de deelnemers, Michael Lindnord, zag dat de viervoeter er hongerig uitzag en besloot hem een gehaktbal te geven. Een nieuwe vriendschap was geboren: de hond liet de sporters geen seconde meer alleen. De groep noemde hun vijfde teamlid Arthur.
Het team hielp de hond wanneer het vast kwam te zitten in de modder en ze stopten met hun activiteiten wanneer ze zagen dat hun nieuwe kameraad vermoeid was. Voor de veiligheid van Arthur probeerden ze hem af en toe af te schudden: al die fysieke inspanning zou niet goed zijn voor een verzwakte hond. Maar Arthur bleef vastberaden bij de groep. Na zes dagen kwamen de sportievelingen, samen met Arthur, over de finish.
Arthur werd direct na de wedstrijd naar de dierenarts gebracht, waar hij werd verzorgd, schoongemaakt en ingent. Lindnord wilde de viervoeter absoluut niet achterlaten in Ecuador en regelde dat hij mee mocht naar Zweden. Ik moest bijna huilen voor mijn computer toen ik las dat hij mee mocht. Ik kwam naar Ecuador om het wereldkampioenschap te winnen. In plaats daarvan heb ik nu een nieuwe vriend.
Filmpje