Ze kunnen er hun stem helemaal door kwijtraken of er een longontsteking door oplopen, maar dat weerhoudt Chinezen er niet van risicovolle stem-operaties te ondergaan. Het doel van de operaties is een hogere, vrouwelijkere stem te krijgen of juist een lagere, mannelijkere stem.
Deze fonochirurgische operatie was oorspronkelijk bedoeld voor mensen die een sekseverandering ondergaan maar is nu volgens cosmetisch chirurgen behoorlijk in opmars. Alleen al bij één kliniek komen er nu honderd mensen per jaar terwijl dat vier jaar geleden nog twintig mensen waren. Volgens anderen toont de populariteit van de operaties aan hoezeer de Chinezen onder de druk leven om te moeten voldoen aan het stereotype beeld van een man of een vrouw.
Zo is er Lu Xiang, een jongen van 23 die de baard nooit in de keel kreeg, die jaren werd geplaagd met zijn hoge stem. “Jarenlang hebben klasgenoten en collega’s me uitgelachen vanwege mijn meisjesachtige stem. Het lukte me ook alsmaar niet om een vriendin te krijgen. Vrouwen zagen me niet als een echte man en behandelden me als één van hun vriendinnen.” Anderen mensen dachten door zijn stem dat hij homo was.
Bij fonochirurgie draait het om het verlengen van de stembanden voor een verhoging en het verkorten van de stembanden voor een verlaging. De verhoging scheelt zo’n 100 Hz.