Hoogopgeleide mannen hebben meer oog voor intelligente dan voor sexy vrouwen, blijkt uit een online-onderzoek van de Volkskrant.

Ook kijken mannen eerst naar de ogen van een vrouw; borsten en billen komen op de tweede en derde plaats. Prikkelende lingerie laat meer dan de helft van de ondervraagden koud.

In opdracht van Volkskrant Magazine heeft de Universiteit van Utrecht onder 3500 mannen gepeild hoe ze denken over vrouwelijke schoonheid. De ondervraagden, tussen 18 en 85 jaar, zijn voor het overgrote merendeel in Nederland geboren en hoogopgeleid.

Uit het onderzoek blijkt dat mannen voorkeur hebben voor een jongere vrouw. Het gaat daarbij om een leeftijdsverschil van zo'n zes jaar. Onder 55-plussers is een twaalf jaar jongere vrouw favoriet.

In de top drie van aantrekkelijkste eigenschappen staat intelligentie bovenaan. Op de tweede plaats staat 'lief', gevolgd door een gedeelde derde plaats voor 'vrolijk', 'zelfstandig' en 'humoristisch'.

Verder blijkt dat schaamhaar, een D-cup en zware make-up uit de gratie zijn. Vrouwen maken zich vooral mooi om andere vrouwen de ogen uit te steken, denkt 94 procent van de jongere mannen.

Gevraagd naar hun opvattingen over hun eigen uiterlijk blijkt dat de helft van de mannen iets slanker wil zijn. Tweederde droomt van een gespierder lichaam.

Over het algemeen is de onvrede over het eigen uiterlijk bij vrouwen veel groter dan bij mannen.