"Wie mag er bij het raampje zitten?" Die vraag hoeft in de toekomst niet meer beantwoord te worden. Britse onderzoekers werken aan een vliegtuig zonder ramen.

Dat idee is niet nieuw, maar tot nu toe is het niet gelukt om een passagiersvliegtuig zonder ramen te maken.

"Reizigers zijn erg conservatief. En de sector is dat ook", zegt docent Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek Joris Melkert van de TU Delft. Maar de weerstand van passagiers en vliegtuigmaatschappijen houdt op dit moment veranderingen bij passagierstoestellen tegen.

Volgens Melkert kost het veel moeite om passagiers ervan te overtuigen dat een vliegtuig zonder ramen veel voordelen heeft. "Maar als vliegtuigbouwer word ik er wel blij van".

De toestellen worden er minder zwaar door en daardoor ook zuiniger. Bovendien zijn ze een stuk steviger omdat de romp uit één stuk gemaakt kan worden. "Daarom zijn de meeste vrachtvliegtuigen zo gebouwd", zegt Melkert.

De Britse onderzoekers van het Centre for Process Innovation die aan het toestel werken, willen de wanden van het vliegtuig helemaal bekleden met beeldschermen.

Door camera's kunnen passagiers toch 'naar buiten kijken'. Ook kunnen ze internetten en films kijken op de schermen.

Het is niet het eerste ontwerp voor een afwijkend, zuiniger vliegtuig. Er zijn ook toestellen die eruit zien als een vliegende vleugel. Die zijn veel aerodynamischer dan conventionele vliegtuigen.

Maar zolang passagiers er niet mee willen reizen, blijft het bij prototypes.
Foto