Alan Eustace, een van de topmannen van internetbedrijf Google, heeft de allerhoogste vrije val ooit gemaakt. Hij liet zich met een heliumballon tot 40 kilometer hoogte brengen, om zich vervolgens in vier en een halve minuut naar de aardbodem te storten.
"Het was buitengewoon", zegt hij in gesprek met The New York Times. "En schitterend. Je ziet de duisternis van de ruimte en je neemt de verschillende lagen van de atmosfeer waar. Zoiets had ik nog nooit gezien."
Met de val breekt hij het oude record van de Oostenrijker Felix Baumgartner, die zich in 2012 van een hoogte van 39 kilometer naar beneden liet vallen.
De 57-jarige Eustace droeg een speciaal ontworpen ruimtepak, waarmee hij de omstandigheden van de stratosfeer kon trotseren en ook de valsnelheid van 1300 kilometer per uur kon weerstaan. Met die snelheid doorbrak hij tevens de geluidsbarrière, wat een lichte knal opleverde.
Eustace was vroeger piloot en ook parachutist. Hij heeft de sprong jarenlang in het geheim voorbereid. De val van de vorige recordhouder Baumgartner ging gepaard met veel meer bombarie. Zijn sprong werd zelfs live uitgezonden op YouTube en werd door 8 miljoen mensen gevolgd, eveneens een record.
De vrije val van Eustace is onderdeel van een project met de naam Paragon Space Development Corporation, wat de condities in de stratosfeer boven 30.480 meter onderzoekt. Filmpje