Het verlangen naar een succesvol bestaan als topsporter is een geflopte Congolese voetballer duur komen te staan. De 25-jarige Medi Abalimba is veroordeeld tot een celstraf van vier jaar, omdat hij zich uitgaf als een Frans toptalent. Op deze manier kon hij in dure hotels verblijven en vloog hij zelfs in een privéhelikopter.

De sportieve carrière van Abalimba kwam maar moeizaam op gang. Hij speelde bij Engelse clubs als Derby County en Oldham Athletic; ploegen die in de lagere divisies uitkomen. Hij mocht op proef komen bij Liverpool en Manchester United, maar werd daar te licht bevonden en weggestuurd.

Door blessureleed kwam Abalimba niet meer aan spelen toe. Hij raakte uiteindelijk zonder club. Om toch het leven te leiden van een topvoetballer deed hij zich voor als de jonge Franse speler Gaël Kakuta, die destijds ook in Engeland speelde en qua uiterlijk wel wat weg heeft van Abalimba.

Abalimba belde dure hotels en restaurants met de mededeling dat er een bekende sporter aankwam. Met gestolen creditcardgegevens betaalde hij daar vervolgens de rekeningen.

Ook kwam het voor dat hij, zich voordoend als bekende sporter, helemaal niet hoefde te betalen. Volgens de BBC zou hij op deze manier zelfs een tocht met een privéhelikopter hebben gemaakt.

Een bezoek aan een peperduur warenhuis in Manchester deed hem uiteindelijk de das om. Hij wilde voor 25.000 euro aan kleding afrekenen, maar oplettend winkelpersoneel kreeg argwaan.

Abalimba biechtte voor de rechtbank de fraude op. Volgens zijn advocaat was Abalimba tijdens zijn actieve carrière zo gewend geraakt aan het luxe bestaan, dat hij zich een leven zonder riant inkomen niet meer kon voorstellen.