Veel mensen klagen over een gebrek aan tijd. Dat zorgt voor stress, slaaptekort en zelfs obesitas. Toch is het relatief eenvoudig om dagelijks 90 minuten tijd te besparen. Het enige wat je hoeft te doen is al je maaltijden te vervangen door een maaltijdvervanger. Bedenk maar eens hoeveel tijd het kost om boodschappen te doen, het eten te bereiden, het op te eten, de vaat te doen, etc.
Rob Rhinehart (25), een ingenieur en ondernemer uit Californië, heeft daartoe het drankje Soylent uitgevonden. Het is een dikke beige geurloze vloeistof waar alles in zit wat je lichaam nodig heeft. Hij gebruikt het product nu ruim een jaar en heeft becijferd dat hij daar al 23 dagen tijd mee bespaard heeft.
Het goedje wordt in poedervorm geleverd. Je hoeft het alleen aan te lengen met water. Het is een ‘maximum aan voeding met een minimum aan inspanning’. En het heeft Rhinehart geen windeieren gelegd. Er is heel veel vraag naar het product.
Toch is er nog ruimte voor verbetering. Rhinehart heeft het spul daarom Soylent 1.0 genoemd en heeft de lijst met ingrediënten openbaar gemaakt om duidelijk te maken dat het product nog in ontwikkeling is.
De verslaggeefster van The Independent is minder enthousiast. De tijd die ze bespaart, besteedt ze aan lusteloos surfen op het web. Ze omschrijft de smaak van Soylent als ‘een mierzoete vanillezeep met de consistentie van slib’. Ze verloor wel wat gewicht, maar dat was omdat ze liever met een lege maag naar bed ging dan om nog meer van het spul te moeten drinken. Het meest positieve aan de ervaring vond ze de eerste echte maaltijd na 5 dagen Soylent.