Het wordt ongebruikelijk warm voor de tijd van het jaar, maar daar zullen weinig mensen rouwig om zijn. NOS-weerman Marco Verhoef heeft goed nieuws voor liefhebbers van zomerse temperaturen, dit weekend wordt het een stuk warmer dan nu.

De temperatuur is de laatste dagen steeds iets te hoog voor de tijd van het jaar, zegt Verhoef. En dit weekend spant de kroon: het kwik loopt op tot boven de 20 graden. Zaterdag kan het in het zuiden van het land al iets meer dan 20 graden worden, terwijl het zondag 24 graden kan worden.

Door een diepe depressie op de Atlantische oceaan, ontwikkelt zich de komende dagen een zuidelijke stroming die lucht vanuit Spanje steeds noordelijker brengt. In de loop van het weekeinde bereikt deze lucht onze omgeving en daardoor loopt de temperatuur op.

Dat de temperatuur in oktober boven de 20 graden uitkomt, komt wel vaker voor, maar dan vooral in het begin van de maand. Het record voor 19 oktober, gemeten in De Bilt, stamt uit 1921. Toen werd het 23,6 graden.

Voor het zover is, hebben we nog een paar wisselvallige dagen voor de boeg, zegt Verhoef. Vooral donderdag verloopt een stuk natter. Maar vanaf vrijdag wordt het beter.