Aan de kust van Alaska is een recordaantal walrussen gesignaleerd. Wetenschappers ontdekten zo'n 35.000 dieren in een grote groep bij elkaar op een strand. Dat is nog nooit eerder voorgekomen, aldus de onderzoekers.

Op luchtfoto's is te zien hoe de duizenden dieren bijeen liggen op een strand in het noorden van Alaska.

Normaal rusten de dieren uit op het zee-ijs in de Noordelijke IJszee. Ze verspreiden zich dan over het hele gebied. Dit jaar is er weinig zee-ijs, waardoor de walrussen gedwongen zijn ergens anders uit te rusten met hun jongen.
Volgens Niels van Elk, zeebioloog verbonden aan het Dolfinarium, is de situatie alarmerend. "Het ecosysteem verandert en de walrussen ondervinden daar de gevolgen van. Het kan uiteindelijk leiden tot het verdwijnen van dit soort dieren."

Het grootste nadeel van de nieuwe rustplek is volgens Van Elk dat er weinig voedsel is voor alle walrussen. "De meest gunstige plek voor de dieren is het ijs, waar ze makkelijk schaal- en schelpdieren kunnen vinden. Nu moeten ze met z'n duizenden van het weinige voedsel op de kuststrook leven."
Daarnaast is het volgens het Wereldnatuurfonds gevaarlijk dat de walrussen in zo'n grote groep verzameld zijn, omdat de jonge dieren gemakkelijk verdrukt kunnen worden en dat niet overleven.
Volgens de onderzoekers is het ontstaan van de grote groep walrussen iets van de laatste paar jaar. Het heeft volgens hen te maken met de klimaatverandering. In september, aan het einde van de zomer, is er steeds vaker heel weinig zee-ijs en moeten de walrussen noodgedwongen uitwijken naar de stranden van Alaska.
Van Elk: "Als we dit soort dingen willen voorkomen moeten we de klimaatverandering stoppen. Daarvoor is gedragsverandering en politieke wil nodig." Foto