Koning Willem-Alexander heeft de excuses aanvaard van een man die bijna zestig jaar geleden een koordje van de Gouden Koets mee naar huis nam. De koning wil het koordje wel graag terug, meldt Omroep Brabant.

De 83-jarige Cor Priele uit Sleeuwijk schreef een paar weken geleden een brief aan de koning, waarin hij opbiechtte dat hij het koordje in 1955 had gestolen. In de brief van drie kantjes bood hij zijn excuses aan en bood hij aan het koordje terug te geven.

Afgelopen zaterdag viel er bij Priele een brief van het Koninklijk Huis op de mat. Daarin staat dat Willem-Alexander Prieles openheid respecteert en zijn excuses aanvaardt. De stalmeester van de koning stelde ook dat de koning het op prijs zou stellen dat het koordje weer in de Gouden Koets terugkeert.

Priele was in 1955 brandwacht en met twee anderen verantwoordelijk voor de Gouden Koets, toen die drie maanden op een tentoonstelling in Rotterdam werd geëxposeerd.

De koets was voor hem en zijn collega's een soort wachtlokaaltje, bekende hij eerder. "Je zat er lekker in en het waren mooie raampjes, je kon er goed door naar buiten kijken."

Op één van de wachtdagen bleef Priele met zijn laars achter de koninklijke bank hangen, waardoor er een stukje koord losliet. De drie mannen sloten een pact en beloofden elkaar plechtig het geheim voor eeuwig te bewaren.

Priele nam het koordje mee naar huis, maar kreeg na bijna zestig jaar wroeging en biechtte het voorval alsnog op.