De schoolpolitie van Los Angeles doet drie granaatwerpers weg. Maar zestig automatische geweren en een pantservoertuig dat is uitgerust tegen landmijnen blijven.

De afgelopen jaren kregen politiekorpsen uit heel Amerika de kans om oud materieel van defensie gratis over te nemen. Het Amerikaanse persbureau AP ontdekte dat ook 26 schooldistricten van de kans gebruikmaakten om hun agenten van militaire wapens te voorzien.

Vooral sinds de schietpartij op een school in Newtown, waarbij twintig jonge leerlingen werden gedood, namen de aanvragen toe. Zo zou een pantservoertuig agenten en leerlingen kunnen beschermen bij zo'n aanval en kunnen de geweren worden gebruikt om terug te vechten.

"Gezien de situatie in ons land hebben we dit nodig", zegt een commissaris die 28 automatische geweren klaar heeft liggen. "Je bereidt je voor op het ergste."

Door de rellen in Ferguson kwam er veel kritiek op het beleid. De politie zou zich door de aanvalswapens veel agressiever opstellen dan nodig.

Twintig onderwijs- en burgerrechtenorganisatie riepen eerder deze week de ministeries van Defensie en Onderwijs op om schoolpolitie geen legerwapens meer te geven. "Dit soort wapens hoort niet thuis op onze scholen. Laten we weer logisch gaan nadenken."

Het schooldistrict van LA, met 900.000 leerlingen net niet het grootste van het land, geeft nu toe dat de granaatwerpers niet nodig zijn. "Het is geen essentiële levensreddende uitrusting die binnen onze plichten en missie valt", staat in een verklaring.

De zestig M16's en het MRAP-pantservoertuig zijn wel nodig, meent de commissaris. "Het voertuig kan in bijzondere omstandigheden worden ingezet als er een gewapende dreiging is. Ik hoop dat we het nooit hoeven in te zetten."