Een verrassing voor artsen wereldwijd: een Chinese vrouw van 24 leeft al heel haar leven zonder een groot deel van haar hersenen.

De vrouw was in de provincie Shandong naar het ziekenhuis gegaan omdat ze duizelig en misselijk was. Uit onderzoek van doctoren bleek dat ze haar volledige cerebellum, een onderdeel van het centrale zenuwstelsel, mist, meldt New Scientist. Het cerebellum, ook wel 'kleine hersenen' genoemd, neemt ongeveer 10 procent van het totale hersenvolume in.

De vrouw heeft al langer klachten. Ze kan al meer dan 20 jaar niet stabiel lopen. Deze klachten zijn nu goed te verklaren: het cerebellum zorgt ervoor dat we vlot en nauwkeurig kunnen bewegen.
Op de plek waar de kleine hersenen zouden moeten zitten, zat geen hersenweefsel maar hersenvocht.

Dat de vrouw nog leeft, is bijzonder, zeggen artsen. Voor zover bekend zijn er slechts negen andere mensen waarvan zeker is dat ze heel hun leven geleefd hebben zonder het cerebellum. De meeste mensen met deze aandoening sterven op jonge leeftijd.

Hoe het precies kan dat deze vrouw zonder de kleine hersenen leeft, moet verder onderzoek nog uitwijzen. Artsen wijzen erop dat deze zeldzame zaken de moeite zijn te onderzoeken omdat het laat zien hoe flexibel het brein is.