Zondag scheert een asteroïde op ongeveer 32.000 kilometer langs onze aarde. Hoewel dat ver weg lijkt, spreken we over een bijna botsing. Deze ruimtesteen vliegt met een snelheid van zeker 50.000 kilometer per uur. En dan is 32.000 kilometer niet ver.

De asteroïde in kwestie werd vorige week ontdekt. Nader onderzoek wees uit dat het geen bedreiging vormde. Toch suist het blok ruimtepuin ter grote van een huis onder geostationaire kunstmanen als weersatellieten door.

In 2013 ontplofte met de kracht van veertig Hiroshima-bommen een vergelijkbaar hemellichaam boven de Russische stad Tsjeljabinsk. Daarbij vielen 1200 gewonden. Ook was een asteroïde zo’n 60 miljoen jaar geleden verantwoordelijk voor het uitsterven van de dinosauriërs. Per jaar wordt de aarde door zeker twintig van dergelijke objecten geraakt. Het merendeel ontploft hoog in de atmosfeer of stort in een oceaan zonder dat iemand dat merkt.

Zórgen hoeft de wereld zich zondag niet te maken. Toch is het niet de vraag of een asteroïde een grote ramp veroorzaakt, maar wanneer. Wetenschappers over de hele wereld werken dan ook nauw samen om een eventuele botsing te voorkomen. Van de miljoenen asteroïden die een mogelijk gevaar vormen, is slechts een klein deel in kaart gebracht. Een overzicht van de gevaarlijkste stenen hebben ze bij Scientias.