Zonder reddingsvest, maar mét een kaart van Southampton, begon een 30-jarige Bulgaar zaterdag vanuit Engeland aan een zeilreis naar Amerika. Een gewaarschuwde Britse reddingsploeg plukte hem van de Atlantische Oceaan.
De man was zich van geen kwaad bewust. Hoewel zijn bootje van vier meter geen lichten had, dacht hij goed uitgerust te zijn om de oceaan over te steken.
“Ik ga naar het westen”, zei de avonturier vastberaden toen de hulpdiensten arriveerden. Aan een paar hotdogs, een blikje bonen en wat koekjes dacht hij genoeg te hebben voor de grote oversteek.
Het bootje had de man voor 300 pond (zo’n 375 euro) gekocht in de haven van Christchurch, in het zuiden van Engeland, meldt de Britse reddingsmaatschappij RNLI.
Passerende zeilers sloegen alarm toen ze de man zagen dobberen in de buurt van Bournemouth. Redders van de RNLI hebben de man uit zijn boot moeten dragen, nadat hij drie kwartier medewerking bleef weigeren.
Pete Dadds, een lid van de reddingsmaatschappij, vertelt aan Sky News dat de man de overtocht anders niet zou hebben overleefd. “We konden hem daar niet achterlaten”, zegt hij. “Hij zou dood zijn gegaan. Hij was al flink zeeziek en vertoonde al tekenen van onderkoeling.” Ook de boot van de man liep al vol met water.
Toen de waaghals aan land kwam, werd hij direct naar het ziekenhuis vervoerd. Waarom hij een kaart van Southampton bij zich had is een raadsel.
Foto