Babys die te vroeg worden geboren, produceren over het algemeen een meer doordringend gehuil, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

De frequentie van het gehuil van prematuur geboren babys ligt waarschijnlijk hoger, omdat hun zwervende zenuw nog minder actief is.

Deze zogenoemde nervus vagus speelt een belangrijke rol bij het ontspannen van de stembanden.

Dat melden Japanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.

De wetenschappers brachten de frequentie in kaart van huiltonen van pasgeboren babys. De doordringendheid van het geluid zetten ze af tegen de draagtijd bij de zwangerschap en lichaamsgrootte van kinderen.

Tot nu toe werd aangenomen dat te vroeg geboren babys een schellere toon produceren bij het huilen, omdat hun lichaam kleiner is dan dat van voldragen babys.

Uit het Japanse onderzoek blijkt echter dat de lichaamsgrootte van pasgeborenen niet of nauwelijks invloed heeft op de hoge frequentie.

De onderzoekers vermoeden dat de verminderde activiteit van bepaalde hersenzenuwen zorgt voor het schelle stemgeluid, zo meldt de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Vooral de zwervende zenuw, die loopt van de hersenen tot de onderbuik, zou bij te vroeg geboren kinderen te weinig activiteit vertonen om de stembanden goed te kunnen ontspannen.

Meer onderzoek moet uitwijzen of specifieke massages de activiteit van deze zenuw kunnen verbeteren.